Започнаха доставките по училищните схеми за учебната 2019/2020 Децата

...
                 Започнаха доставките по училищните схеми за учебната 2019/2020 Децата
Коментари Харесай

Започнаха доставките по училищните схеми за учебната 2019/2020

                 Започнаха доставките по учебните схеми за образователната 2019/2020

Децата в учебните заведения и детските градини към този момент получават качествени български плодове и млечни продукти.  От началото на октомври доставките на артикули в образователните завадения по двете схеми – „ Училищно мляко “ и „ Училищен плод “ са факт. Това заяви зам. – изпълнителният шеф на ДФ „ Земеделие “ Иван Капитанов. Той изясни, че на утвърдените претенденти по двете училищни стратегии е дадена опция да стартират по-рано доставките спрямо минали образователни години. Целта е на децата да се обезпечи по-голям брой пресни плодове, създадени от българските производители.

С Определение № 12586 от 25.09.2019 г. Върховният административен съд на Република България – петчленен състав, дефинитивно отхвърли настояването за спиране действието на Постановление № 32 на Министерски съвет от 22.02.2019 г. за изменение и допълнение на Наредба за изискванията и реда за използване на схеми за даване на плодове и зеленчуци и на мляко и млечни артикули в учебните заведения – скица „ Училищен плод “ и скица „ Училищно мляко “ по отношение на § 23 от Преходните и заключителни разпореждания на Наредбата.

С приемане на това определение, по силата на § 23, алинея 2 от Преходните и заключителни разпореждания на Наредба за изискванията и реда за прилагане на схеми за даване на плодове и зеленчуци и на мляко и млечни артикули в учебните заведения – скица „ Училищен плод “ и скица „ Училищно мляко “ към сегашния миг всички актове за утвърждение на снабдители по училищните схеми, издадени през 2018 година, приключват своето деяние с приключването на образователната 2018/2019 година, без значение от срока, за който са били издадени.

Няма риск от компрометиране на учебните схеми за образователната 2019/2020, съобщи Капитанов, като подчерта, че осъществяването им върви ускорено. Всички подадени заявки за одобрение от образователните заведения са обработени. За близо 80% от тях, общо по двете схеми, вече са с издадени актове за утвърждение. От останалите заявители е изискана допълнителна информация.

Към момента по схемата „ Училищно мляко “ са издадени 65 акта за утвърждение на  1 882 образователни заведения от подадените 110 заявки за 2 556 учебни заведения. По схемата „ Училищен плод “ са издадени 80 акта за утвърждение на 1 951 образователни заведения, при подадени 143 заявки за 2 606 образователни заведения. Издаването на актове продължава, съобщи Капитанов.

През учебната 2019/2020 година децата в учебните заведения и детските градини ще получават 46 доставки по схемата „ Училищен плод “ и 50 по схемата „ Училищно мляко “. Броят им е съобразен с прогнозния бюджет и е избран със заповед на изпълнителния шеф на ДФ „ Земеделие “, добави Капитанов.

Съгласно Наредбата за условията и реда за използване на схеми за даване на плодове и зеленчуци и на мляко и млечни артикули в образователните заведения – скица „ Училищен плод “ и скица „ Училищно мляко “, шефовете на учебните заведения са оправомощени да организират избор на заявители, по критерии, одобрени от тях. Съгласно нормативна рамка (чл. 13,б-13,г) от наредбата, няма определен период за осъществяване на процедурата за избор на заявител, като учебните заведения е допустимо да бъдат заявявани за присъединяване по схемите през цялата учебна година, изясни Капитанов.

След приемане на акта за утвърждение, определените заявители показват в 10 дневен период в ДФЗ, съгласуван с шефовете на образователни заведения график на доставките през учебната година.

За образователната 2019/2020 бюджетът по схемата „ Училищен плод “ е над 13, 656 млн. лева, а по схемата  „ Училищно мляко “ –  над 15, 863 млн. лева, сподели още зам. – изпълнителният шеф на ДФЗ.  

Източник: naselo.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР